Καλως Ήρθατε
Καλως Ήρθατε

 

Η Ένωση, μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 2004 και έχει στόχους τη διάδοση των αρχών και μεθόδων της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, καθώς και την πληροφόρηση, το διάλογο και τις παρεμβάσεις για όσα συμβαίνουν στο πεδίο αυτό.

Η Ένωση είναι ανοικτή σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την Εκπαίδευση Ενηλίκων είτε γιατί την ασκούν ως επάγγελμα, είτε γιατί τη σπουδάζουν, είτε γιατί τους ελκύει και θέλουν να τη γνωρίσουν περισσότερο.

Τα μέλη μας είναι ήδη 800 και τους παρέχονται μια σειρά από αποκλειστικά προνόμια (βλ. πληροφορίες στη σελίδα “ΜΕΛΗ”). Η συνένωση και συνεύρεση των δυνάμεών μας συμβάλλει στην ανάπτυξη καθενός μας και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στη χώρα μας.

Αλέξης Κόκκος

 

 
Ανακοινώσεις της ΕΕΕΕ

Τα μέλη της Ένωσης παρακαλούνται να κάνουν login πάντα από την αρχική σελίδα του site από

τα πεδία που βρίσκονται στο αριστερό τμήμα κάτω από το μενού. 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων διοργανώνει Σεμινάρια προετοιμασίας για τους εκπαιδευτές ενηλίκων οι οποίοι πρόκειται άμεσα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας των εκπαιδευτών ενηλίκων οι οποίες διοργανώνονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Συγκεκριμένα, τα Σεμινάρια της Ένωσης απευθύνονται σε όσους έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην παρούσα φάση των εξετάσεων πιστοποίησης.

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. έχει αναρτήσει Τράπεζα Θεμάτων που περιέχει τα θέματα τα οποία θα πρέπει να μελετήσουν οι υποψήφιοι και πάνω σε αυτά θα γίνουν οι εξετάσεις.


Για περισσότερες πληροφορίες βλ. την επίσημη ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (www.eoppep.gr)


Η Ένωση διοργανώνει Σεμινάρια προετοιμασίας για αυτές τις εξετάσεις σε Αθήνα, Βόλο, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη.

Για την αναλυτική ανακοίνωση και δηλώσεις συμμετοχής βλ. εδώ

 


 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Μια πολύ σημαντική συνεργασία ξεκίνησε μεταξύ της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ε.Ε.Ε.Ε.), του ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ, εκπαιδευτικού βραχίονα του ΣΕΒ και του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Οργανισμού ΝΕΟΝ, του Δ. Δασκαλόπουλου.

Σκοπός της εκπαιδευτικής αυτής συνεργασίας είναι να αξιοποιηθεί η τέχνη ως εργαλείο εκπαίδευσης με στόχο τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Πρόκειται για εκπαίδευση εκπαιδευτικών και σχολικών συμβούλων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διδασκόντων σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και εκπαιδευτών ενηλίκων, ώστε εν συνεχεία αυτοί να εφαρμόσουν τον καινοτόμο αυτό τρόπο διδασκαλίας στους μαθητές τους, παιδιά ή ενηλίκους.

 

Το πρόγραμμα, που προσφέρεται δωρεάν, χρησιμοποιεί τη μέθοδο «Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Τέχνη», την οποία διαμόρφωσε ο Αλέξης Κόκκος.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ


 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Αγαπητά μέλη,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα γραφεία της Ένωσης θα λειτουργούν από την Παρασκευή σε νέα διεύθυνση, Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι. Το τηλέφωνο επικοινωνίας παραμένει το ίδιο, 2106012297.

Παρόλα αυτά, για δική σας διευκόλυνση, μπορείτε για τις επόμενες δύο μέρες να μας καλείτε στο 6979724757.

Σας ευχαριστούμε


ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στη διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης.

Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ http://www.eoppep.gr/index.php/el/how-to/teacher-certification-educational-attainment-lifelong-learning-lll-adult


Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

 

O Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. υποδέχτηκε αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση Ενηλίκων (European Association for the Education of Adults- EAEA) στις 4 Απριλίου 2014. Η αντιπροσωπεία συνοδευόταν και από τον Πρόεδρο και εκπροσώπους της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Δείτε περισσότερα εδώ: http://www.eoppep.gr/index.php/el/announcements/379-ee_eoppep


Παγκόσμια Συνδιάσκεψη με τίτλο
"What's the point of Transformative Learning"
Αθήνα 27-29 Ιουνίου 2014

Η Ένωση με χαρά ανακοινώνει πως στις 27-29 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του European Society for Research on the Education of Adults (ESREA), διοργανώνει Παγκόσμια Συνδιάσκεψη με τίτλο “What’s the point on Transformative Learning?”. Θα γίνουν 70 εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια με θέμα τη συμβολή της κριτικής σκέψης σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στοχεύουν στο μετασχηματισμό στερεοτυπικών πεποιθήσεων.

Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ευρωπαϊκού δικτύου "Interrogating Transformative Processes in Learning and Education: An International Dialogue που ξεκίνησε τη λειτουργία του το περασμένο έτος, επίσης υπό την αιγίδα της ESREA.

Το "early bird registration" παρατείνεται ως τις 16 Μαΐου.

Δείτε περισσότερα

Για να εγγραφείτε στη Συνδιάσκεψη κάντε κλικ εδώ

Δείτε το Σχέδιο Προγράμματος


ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩΣΗ

Η Ένωση συμπλήρωσε δέκα χρόνια λειτουργίας! Αυτό θα ήταν αδύνατον χωρίς τη συμμετοχή και την υποστήριξη των μελών της και όλων όσων συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της.

Για να αναδείξουμε τη σημασία αυτής της χρονιάς, προγραμματίσαμε μια σειρά από εκδηλώσεις:

· Το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Απριλίου διοργανώνουμε το Διεθνές Workshop Transformative Adult Learning με υπευθύνους την Kathleen Taylor και τον David Zeitler, δύο από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Μετασχηματίζουσας Μάθησης.

· Στις 27-29 Ιουνίου η Ένωση, υπό την αιγίδα του European Society for Research on the Education of Adults (ESREA), διοργανώνει Παγκόσμια Συνδιάσκεψη με τίτλο “What’s the point on Transformative Learning?”. Θα γίνουν 45 εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια με θέμα τη συμβολή της κριτικής σκέψης σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στοχεύουν στο μετασχηματισμό στερεοτυπικών πεποιθήσεων.

· Τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες θα αναγγείλουμε διήμερα σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών, που θα προετοιμάζουν όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες πιστοποίησης εκπαιδευτών που πρόκειται να διοργανώσει ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

· Τον Σεπτέμβριο θα επαναληφθεί το πρόγραμμα e-learning «Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη» με υπεύθυνο τον Αλέξη Κόκκο.

· Το τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού μας Εκπαίδευση Ενηλίκων θα αποτελεί αφιέρωμα στους τομείς στους οποίους η Ένωση συνεισφέρει στα δέκα χρόνια:

o Εκπαίδευση Εκπαιδευτών

o Κυκλοφορία του περιοδικού Εκπαίδευση Ενηλίκων (31 τεύχη)

o Διεθνή Συνέδρια, Ευρωπαϊκά Προγράμματα και συνεργασίες με τους πιο σημαντικούς στοχαστές της εκπαίδευσης ενηλίκων

o Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη

o Διάδοση των ιδεών της Μετασχηματίζουσας Μάθησης

o Εκπαίδευση στην Τρίτη Ηλικία

o Συνεργασία με Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

· Τον Νοέμβριο θα διοργανωθεί Συνέδριο για Εκπαιδευτικούς.

· Θα εκδοθεί DVD με συνεντεύξεις από τους πιο σημαντικούς παγκοσμίως στοχαστές της εκπαίδευσης ενηλίκων (Mezirow, Jarvis, Rogers, K. Taylor, E, Taylor, Dirkx, Illeris, Shor, Kasl).

· -Η συνέντευξη με τον Mezirow θα σταλεί ως προσφορά στα μέλη της Ένωσης.

Αν δεν είστε μέλη της Ένωσης και γίνετε, θα παίρνετε το περιοδικό, θα έχετε πρόσβαση σε πλούσιο υλικό κειμένων και καλών πρακτικών, καθώς και έκπτωση για συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε και στα βιβλία για την εκπαίδευση ενηλίκων των εκδόσεων «Μεταίχμιο».


 

Αποτελέσματα Αξιολόγησης Σεμιναρίου της Ένωσης

Η Ένωση διοργάνωσε πρόσφατα Σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και στο Ηράκλειο. Εδώ, ενδεικτικά, παρουσιάζουμε τις απόψεις των συμμετεχόντων για το Σεμινάριο που παρακολούθησαν στη Θεσσαλονίκη, με εκπαιδευτή τον Γιώργο Κουλαουζίδη.

Δείτε την αξιολόγηση του σεμιναρίου

 


Διαδικασία Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων

 

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων για την πιλοτική εφαρμογή της διαδικασίας των Εξετάσεων Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης.

Δείτε περισσότερα εδώ

 


 

Αναφορά Εκπαιδευτικής Επίσκεψης

Σας παρουσιάζουμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναφορά, από τον Γιώργο Κουλαουζίδη, από επίσκεψη μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Επαρχία του Τολέδο της Ισπανίας, με στόχο τη γνωριμία με το σύστημα εκπαίδευσης ενηλίκων που εφαρμόζεται στην περιοχή. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του CEDEFOP.

Δείτε την αναφορά εδώ.

 Τα Αποτελέσματα της Αξιολόγησης του Προγράμματος ARTiT


Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης του διακρατικού προγράμματος Grundtvig ARTiT του οποίου η Ελλάδα υπήρξε εταίρος με εκπροσώπησή της από την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων (συντονιστής φορέας) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ενδεικτικά αξιολογικά σχόλια σχετικά με τα μεθοδολογικά εργαλεία του προγράμματος αλλά και το σύνολο της συνεργασίας αναφέρονται παρακάτω:

Αντικειμενικοί Στόχοι- Αποτελέσματα- Προϊόντα: […] Η διερευνητική διαδικασία που διεξήχθη σε κάθε χώρα- εταίρο παρέχει πολύτιμα συμπεράσματα και ευρήματα για το  πεδίο των μεθοδολογιών που βασίζονται στην τέχνη όσον αφορά στην εκπαίδευση ενηλίκων έτσι όπως αυτά παρουσιάστηκαν σε εθνικές αλλά και συνθετικές αναφορές. Η μέθοδος και οι ενότητες αποτελούν υψηλής ποιότητας προϊόντα, καλά σχεδιασμένα και προσανατολισμένα στις ανάγκες του χρήστη […]

Συνεργασία: […] Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι η συνεργασία ήταν λειτουργική και προσανατολισμένη στο πρόγραμμα. Η υψηλή ποιότητα των παραδοτέων στοιχείων (μεθοδολογία) αντανακλά την τεχνογνωσία και το μεγάλο ενδιαφέρον των εταίρων προς προώθηση στην εκπαίδευση ενηλίκων του βασισμένου στην τέχνη περιεχομένου […]


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης έχει δημοσιευτεί η ενδιαφέρουσα "Έκθεση 2012" για τη Δια Βίου Μάθηση στην Ελλάδα, όπου παρουσιάζονται όλες οι τρέχουσες δράσεις. Ανάμεσα σε αυτές παρουσιάζονται σε ειδική σελίδα, οι δράσεις της Ένωσης.

http://www.gsae.edu.gr/images/stories/APOLOGISMOS_GGBM_2012.pdfΕκδήλωση για τη Λήξη του Προγράμματος ARTiT

Την 29η Οκτωβρίου 2012 στις εγκαταστάσεις του OTE ACADEMY η Ένωση πραγματοποίησε εκδήλωση για τη λήξη του προγράμματος ARTiT το οποίο αφορά στη χρήση των τεχνών στην Εκπαίδευση. Συμμετείχαν 220 άτομα. Το πλήρες εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμο στο www.artit.eu.

Βλέπε σχετικά δημοσιεύματα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στις 28.11.2012 καθώς και απόσπασμα από το άρθρο της Ν.Μερκούρη "Της Μνήμης και της Τέχνης" που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ στις 25.11.2012


Εκδήλωση για την Εκπαίδευση στην Τρίτη Ηλικία

Την Τρίτη 20/11 διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων εκδήλωση με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπ.Εσωτερικών Γιάννη Ιωαννίδη, του Υπευθύνου Εκπαίδευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ.Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου και των Δημάρχων Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας.

Δείτε σχετικό δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ την 24η Νοεμβρίου 2012

 


 

Υπουργική Απόφαση «Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης»

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2844/23-10-2012 η Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τα προσόντα και τις διαδικασίες πιστοποίησης των εκπαιδευτών που δραστηριοποιούνται τόσο στην επαγγελματική κατάρτιση  όσο και στη γενική εκπαίδευση ενηλίκων.

Δείτε  την Υπουργική Απόφαση εδώ


ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΚΚΟΣ: ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Στην ενότητα Κείμενα μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένα τα κυριότερα κείμενα που έγραψε ο Αλέξης Κόκκος για την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Τα κείμενα παρουσιάζονται με διαχρονική μορφή, έτσι ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να εξετάσουν την εξέλιξη των σκέψεων και των ενδιαφερόντων του συγγραφέα.

Βλέπε μια πληρέστερη συλλογή των κειμένων στην προσωπική σελίδα του Αλέξη Κόκκου www.alexiskokkos.gr


Νέο Υλικό

Παρουσιάζουμε πέντε κείμενα των Mezirow, Dirkx, Lawrence, Cranton που αναφέρονται στους στόχους της μετασχηματίζουσας μάθησης και στη χρήση της τέχνης στο πλαίσιό της. Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε μία άσκηση αυτομόρφωσης, βρίσκοντας σημεία σύμπτωσης και διαφοράς ανάμεσα στα κείμενα, καθώς και τρόπους κατ΄αναλογίαν εφαρμογής ορισμένων ιδεών που περιέχουν στις συγκεκριμένες συνθήκες των εκπαιδευτικών πλαισίων που σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε να μας στείλετε τις ιδέες σας και εμείς θα δώσουμε ανατροφοδότηση.

Δείτε το υλικό εδώ

 


9η Διεθνής Συνδιάσκεψη για τη Μετασχηματίζουσα Μάθηση

Στιγμιότυπα - Αποτίμηση - Εντυπώσεις των Συμμετεχόντων

Στο αρχείο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα καθώς και τις πρώτες εντυπώσεις των συμμετεχόντων στην 9η Διεθνή Συνδιάσκεψη για τη Μετασχηματίζουσα Μάθηση.

Αναλυτική αξιολόγηση θα βρείτε στο τεύχος 24 της Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Δείτε περισσότερα...

 


 
No images